Kira & Tahliye Davaları
Bilindiği gibi 08.06.2022 tarihinde TBMM Genel Kurulundan geçen düzenleme uyarınca, 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olmak üzere kira artış oranı bir önceki yılı geçmemek koşulu ile en fazla %25 olacak. Yani 1 Temmuz 2023’e kadar tüfe oranları veya sözleşmede anlaşılan oran %25’in altında ise TÜFE oranı geçerli olacak. Eğer TÜFE oranı veya sözleşmede belirtilen oran %25’in üstünde ise yasal olarak en fazla %25 artış oranı yapılabilecektir.
Kira Artış Oranı
Kiralanan taşınmazın kira bedelinin belirli aralıklarla belirli oranda artırılmasına kira artış oranı denir. Ödenen kira miktarının enflasyon ve zorlaşan hayat şartları içerisinde düzenli olarak artırılması hakkaniyete uygundur.
Ancak bunun fahiş miktarda artırılması kanun tarafından önlenmiştir. Yani bir nevi sözleşme serbestisine kanun müdahale etmiştir. Aşağıda bunun ayrıntılarına yer verdik.
Belirtmemiz gerekir ki yazımızda konut ve çatılı işyeri ile ilgili kira sözleşmelerinde kira artış oranını izah edeceğiz. Yani taşınır kirası veya başka bir kira konumuz dışıdır. Uygulamada da kira artış oranı en çok konut ve çatılı işyeri kiralarında söz konusu olur.
Peki kira artış oranı neye göre yapılır? Taraflar arasındaki anlaşma her halükarda geçerli midir? Yahut ev – işyeri sahibi istediği artışı yapabilir mi? Bununla ilgili olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 344 hükmüne bakılır.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis’ten geçen kira artışlarıyla ilgili düzenlemenin detaylarını açıkladı. Bozdağ, “Kira artışını yüzde 25 ile sınırlıyor. 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli ve devam eden sözleşmeler üzerinde uygulanacak” dedi.
Düzenleme Bozdağ’ın “Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu’na Adalet Komisyonu’nda eklenecek” açıklaması sonrası Meclis’te gündeme alınmış ve 8 Haziran’da Genel Kurul’ndan geçmişti.
9 Haziran’da TGRT Haber’deki Ankara Gündemi programında konuşan Bozdağ, “Türkiye bir hukuk devleti. Sözleşme hürriyeti esastır. Mülkiyet üzerinde herkesin dilediği gibi bir tasarruf yapma hakkı vardır. Zaman zaman bazı düzenlemeler yapılarak bunlarla ilgili sınırlama getirme olabilir. Geçmişte de oldu. Kira düzenlemesi geçici bir düzenleme. Sadece meskenlerde yapılabilecek” dedi.
Bozdağ bunun “Türkiye’deki şu anda şartlar nedeniyle alınan bir tedbir” olduğunu vurgulayarak, bir yandan ev sahibi bir yandan da kiracının hukukunun korunduğunu ifade etti. Kalıcı bir düzenleme olmadığını ve konutta ilk defa oturanlar veya işyeri için geçerli olmadığını belirtti. Devam eden kira sözleşmelerinde geçerli olduğunu birkaç kez tekrarladı.
‘Zorla kimse kimseyi evden çıkaramaz’
Bozdağ ayrıca, “Taraflar yüzde 25’te anlaşamazlarsa kiracıyı çıkaramaz. Tahliye davası açabilir ama mahkeme reddeder. Zorla kimse kimseyi evden çıkaramaz” dedi ve ekledi: